Kontakta expeditionen, kyrkoherden eller någon av prästerna angående önskemål.
– – –
Vem kan få en katolsk begravning?
En katolsk begravning kan firas för alla personer som är registrerade medlemmar i Katolska kyrkan. Personer som själva har valt att utträda ur Katolska kyrkan kan inte begravas katolskt. Katoliker som inte har registrerat sig som medlem i Katoslak kyrkan kan efter samtal med präst få en katolsk begravning, man behöver bl.a. bestyrka att den avlidne är katolik.
Om den avlidne är registrerad medlem i Katolska kyrkan är begravningen kostnadsfri i de andra fallen tar församlingen ut en avgift på 3000kr.
Hur börjar man planera en katolsk begravning för en närstående?
När en begravning ska ordnas för en avliden katolik är det lämpligt att först vända sig till en begravningsbyrå. Förmedla till begravningsbyrån att man önskar en katolsk begravning, då kommer begravningsbyrån att kontakta kyrkoherden i den katolska församling där den avlidne bott. Någon av församlingens präster åtar sig sedan begravningen. De anhöriga kan också själva höra av sig till församlingen, eller en viss präst som man känner eller som den avlidne har haft kontakt med.
I Vår Frälsares församling äger de flesta begravningar rum i de olika kyrkogårdskapellen i Malmö området. Det är begravningsbyrån som bokar kapellen. Det är mycket viktigt att inte boka en tid för begravningen innan prästen har meddelat att han är tillgänglig. Om begravningsbyrån har begränsat med tider för begravningen kan man byta till en annan begravningsbyrå som har fler möjligheter.
Ska den avlidna begravas med kista eller kremeras?
I många fall har den avlidne lämnat instruktioner när det gäller detta beslut.
Den Katolska kyrkan rekommenderar fortfarande, och föredrar, den fromma seden att begrava de troendes kroppar. Samtidigt respekterar kyrkan valet av kremering.
När kremering väljs behöver den avlidnes närstående veta att kremeringen bör äga rum efter begravningsliturgin och inte före den.
Vilken sorts grav och gravsättning skall man välja?
Gravsättningen skall ske i en individuell- eller familje-grav så att anhöriga och andra troende kan finna personens kvarlevor för att i sin tur framföra tacksägelse för personens liv, och bön för hans eller hennes själ. Det är alltså inte tillåtet enligt kyrkans ordning att kistan eller urnan begravs i en allmän minneslund, inte heller att askan efter en kremering sprids på land, i luften eller till sjöss, och inte heller att kvarlevorna förvaras i hemmet.
Vilken musik ska vi ha under den katolska begravningsliturgin?
Om man önskar musik och sång under begravningsliturgin kan endast levande musik användas som är i samstämmighet med kyrkans lära och vars natur är i harmoni med själva liturgin. Alla handlingar i liturgin ska vara handlingar utförda av levande och på platsen närvarande människor, man kan alltså inte använda sig av inspelad musik.
Planeringen av musiken görs tillsammans med prästen och eventuellt organisten.
Önskar man en organist kan man ta kontakt med församlingens organist. Kontakten förmedlas genom prästen. Vid val av organist tillkommer en avgift på 2000kr.